söndag 6 december 2009

Helgen.

Fredagens Smedshagsträff var väldigt trevlig. Den här gången träffades vi i en våning på Östermalm med ett omtalat nyrenoverat kök och badrum. Vi började kvällen med bubbel och ett försenat 40-års firande, sedan blev det god middag och tårta till efterrätt. Vi var tolv stycken pratglada före detta kollegor som träffades så det blev mycket kackel och många högljudda skratt.
Adam och Alva var hemma med Doris och tittade på Idol och åt chokladbollar. Jag har lite dåligt samvete att det blev så sent fast jag sagt att vi nog skulle komma hem tidigt. Men jag kände mig pigg och jag slapp besöka den nyrenoverade toaletten så vi blev kvar längre än väntat.

Lördagsmorgonen började med en ordentlig sovmorgon för hela familjen innan barnen åkte till Grimsta för att åka skridskor. Under tiden barnen roade sig med klubba och puck så gick jag, Lasse och Monstret en riktig långpromenad i Grimstaskogen.
Det var två sura barn vi hämtade efter promenaden för de hade blivit osams och kallat varandra för både det ena och det andra.
Som tur var hann de bli sams igen innan kvällens teaterföreställning Choklad. Det är en improvisationsteater som Lasse och jag var på i våras och tyckte var så bra att vi ville ha barnen med oss den här gången.
Alla fyra var mer än nöjda med föreställningen vi såg, chokladen vi åt och julmusten vi drack. Efteråt åkte vi till Ma och Pa i Hässelby där Doris tillbringat kvällen med lussebullsbak. Alla lussebullarna fick följa med oss hem och ligger nu i vår frys i väntan på att värmas och ätas upp. Tack!

Idag har barnen varit och spelat hockey med min bror. Jag har legat i soffan med fötterna i Alvas saccosäck och Lasse har planerat den kommande skolveckan.
Ma och Pa kommer snart hit med en nylagad Janssons frestelse som vi ska äta till middag och fira andra advent.

Jag är ledsen och har gråtit idag. Och igår. Och i förrgår.
Det värker i min hårbotten och håret håller på att lossna. Fast Dr. Lidbrink sa att jag inte kommer tappa håret när jag frågade henne. Så nu håller jag helt oväntat på att bli flintskallig. Jag känner mig så lurad.
Jag hade fått ganska långt hår och det är oerhört psykiskt påfrestande att få stora sjok med hår i händerna så fort man kommer åt huvudet, därför har Lasse klippt en kort page på mig idag. Nästa steg blir att raka av det sista.

Nu är det många som tycker att håret inte är något att bry sig om när man som jag kämpar mot cancer och dessutom växer det ju ut igen. Men det funkar inte så. Jag vill inte att Adam och Alva ska skämmas över att ha en mamma utan hår. Jag vill känna mig fin inför Lasse. Även fast jag är sjuk så vill jag kunna se ut som alla andra.
Det finns inga tröstande ord just nu.

Dagens måste: Peruk.

26 kommentarer:

Anonym sa...

Tur att det finns fina peruker iallafall! Dom räddade mig när mitt hår föll. Jag har inte tillräckligt med självförtroende att gå skallig. Inte ens bland mina närmaste. Som tur är så växer det ut igen!

Marie från Malmö sa...

Kram till dig i en mörk andra advent. Min mamma har, efter sin tid med kampen mot bröstcancer, berättat att det värsta under hela tiden var nog att förlora håret, ögonfransar och ögonbryn. Så jag har full förståelse att du känner dig väldigt ledsen och nere det är inte bara "hår" som en del säger. Som tröst måste jag få säga att ditt varma och underbara sätt att skriva, säkerligen speglar sig i hela dig och du kommer att vara lika varm och underbar i peruk då din underbara personlighet lyser igenom, passa på att prova en ny frisyr ;)
Kramar från Malmö som dessutom passar på att tackar för tipset om de underbara lyktorna som snart anländer till mig.

Millaz sa...

Hej! Har full förståelse för att du blir ledssen för det. Men som sagt tur det finns peruker! Ha en bra vecka! Kram Milla

Hemmamamman sa...

Skickar några adventskramar till dig och familjen:-)
kraaaaaaaam

Anonym sa...

Finns ingen tröst, som du skriver, men det finns medkänsla - och jag känner med dig. Känner ju inte dig annat än på bloggen, men eftersom du ligger på min favoritlista klickas du fram varje dag och jag engagerar mig i ditt liv och din familj. Stora kramar från Cissi, en trogen läsare i Bromma

gladmymlan sa...

jag kan tänka mej att det är liksom så....overkligt. att tappa sitt eget hår, sitt jag...min väninna som har fått en bc-diagnos, och den verkar aggressiv, rs den ÄR aggressiv men läkaren verkar inte vilja säga mer i nu läget. hon har redan operats en dag, och ska opereras nästa vecka igen...det hon säger är absolut värst är tanken på att tappa sitt hår...
det är ju en del av sin personlighet, och inte så lätt att bara "slå undan tankarna"...MEN
en cancerfajt är allt annat än att skämmas för, oavsett, du är en kämpe, och förhoppningsvis förstår de flesta barn detta med, eftesom barn inte är så knasiga som man kan tro, dom vet mer och förstår mer än man anar.

lider med dej, och hoppas att du hittar en riktigt snygg peruk att bära.
storkramen till dej!

Malin sa...

Usch, förstår att det är jobbigt. Hoppas medicinerna har varit lika dumma mot cancern som mot håret. Jag älskar att klappa och pussa på min dotters kala huvud, det kommer säkert Lasse också tycka är mysigt =) Många kramar.

Anonym sa...

Jag lider med dig, på alla plan.

KRAM

Anonym sa...

Länge sen jag skrev ngt nu, förstår det inte finns ngra tröstande ord, men...vill ändå gärna bara säga, även om jag verkligen föstår stigmat i att bli hårlös, att jag är övertygad om att du är en av de få som verkligen klär i och kan bära upp ett hårlöst huvud. Du har ju ett så fint ansikte. Skippa den obekväma peruken & klä huvudet i fina färgglada sjalar & coola mössor när det blir för kallt ist.
Kasst är det att denna biverkning skulle drabba dig dock, speciellt när den inte var väntad heller.
Ha en fin vecka!

//MVH "En trogen bloggläsare"

Anonym sa...

Skickar en stor kram från mig i Vinsta

Sus sa...

kram!

Jag är Elisabeth sa...

usch, jag väntar också på min dom om det är dags för cellgifter igen. Vill inte heller tappa håret. Känns så naket och kallt. Jag har i alla fall bestämt mig för att hålla det kort resten av det liv jag har kvar. Då blir det inte lika stort steg att ta om jag måste raka av det. Men jag känner verkligen med dig och jag förstår att det känns tungt. Man ser så mycket mer sjuk ut utan hår. Nattikramen

Anonym sa...

jag tänker på dig ulrica..hoppas du mår bättre snart. Kramar!

Sara sa...

Kära kära Ulrica
Det är som du beskriver - det är inte "bara hår" utan en del av dig.

Och mina rader kan inte trösta dig, men jag vill skriva att jag tackar dig för att du är öppenhjärtlig med det du går igenom.
Jag "känner för dig" och tänker på dig.

Men, din utstrålning kan inget ta ifrån dig och detta är fortfarande din personlighet.

Förstår att du känner dig lurad när inte läkaren har berättat om denna eventuella biverkan.

Men, nu måste medicinen "attackera de onda cellerna" och att du ska få känna att du ändå orkar med och får ha ork och kraft till vardagen.

Kram, Sara

Vanessa sa...

D e väl klart att man får vara ledsen om man tappar sitt hår! Stackars, stackars dig. Jag skulle tycka att d var superjobbigt om d hände mig o precis som du, skulle jag vilja vara fin för min omgivning.

Men vet du, jag tror inte att de på samma sätt! Tänk dig själv, om d var din dotter eller man? Du hade ju tyckt att d var lika vackra, allt klär en skönhet o den man älskar tycker man är snygg! Så även om du är ledsen, försök trösta dig med att du är minst lika vacker utan hår!

massa styrkekramar

Johanna sa...

Kram på dig, önskar det fanns något jag kunde säga/göra som gjorde att det kändes bättre??

Sänder många kramar till dig fantastiska hjältinnan där :)!

Helena sa...

*kramar om*

Lillie plein damour sa...

Nej, det finns inga ord som är bra nog eller som tröstar.
När jag gick in för cellgifter sâ lovade min läkare och sjuksköterskan att jag INTE skulle tappa hâret enligt protokollet.
Efter den första kuren pâ 5 dagar sâ gick det 5 dagar, och en morgon ,är jag borstade hâret sâ kom det tussar av, känslan är obeskrivlig och jag grät och jag grät.
Det är hemskt , som om allt skit inte var nog!
Jag ville inte ha peruk sâ jag körde utan men i och med att det var vinter sâ köpte jag fina och mjuka mössor, 100% annars kliar det!
Jag hade 3 olika mössor och en av dem tappades när jag gick av bilen för att spy, det var min favoritmössa!
Värme,

Fillis sa...

Deprimerande, håret är ju en sån stor del av ens personlighet och så blir det så uppenbart för alla att man är sjuk. Stackers dig!

Skarvtjärns Greta sa...

Har du sett http://evamargareta.blogspot.com? Jag tycker att den är så bra

Anonym sa...

Jag förstår dig så väl!Jag har tappat mitt två gånger: Visst finns det fina peruker men knappast några bekväma..Jag slet alltid av mig peruken så fort jag kom hem. Och håret växer ju så himla långsamt så när det äntligen blivit långt igen vill man inte tappa det. Ingen som inte själv varit med om det förstår hur jobbigt och besvärligt det blir. Jag tänker på dig!

Kram Sofia

Unknown sa...

Kära du! Ja du känner inte mig, och jag bara dig genom bloggen, men av hela mitt hjärta önskar jag att jag kunde bära din smärta och sorg om så bara för en dag! Jag skulle gladeligen bli flintis om det hjälpte så att du slapp. Jag gråter över dina ord, jag fattar inte varför egentligen tycker bara att det är så ohyggligt sorgligt... Tyvärr kan jag inte hjälpa dig ett endaste dugg :-( Men mina tankar har du!

Okki sa...

Vill bara lämna en styrke kram.
Kommer själv i håg hur jobbigt det var att tappa håret.
Det är ingen baggis.
Dessutom så blir det så kallt om huvudet, även inomhus.

Hoppas du hittar en peruk som du känner sig bekväm med

Kram Okki

Anonym sa...

Nej stackars dig. Min mamma tyckte att det var hemskt att förlora håret och blev aldrig vän med peruken. Hur fin den än var så var det inte hon.

Anonym sa...

Usch vad livet är oberäkneligt! Jag vet hur mycket håret betyder för dig. Kom ihåg att skönheten kommer inifrån och då finns det faktiskt ingen vackrare än du! Håller tummarna för att medicinen verkar och att magen blir bättre.

Kramar Titti med familj

Anonym sa...

Stackare, förstår att det måste kännas riktigt hemskt.. Får väl iallafall hoppas att det är sista gången då får uppleva det.

Hoppas att vi kan ses snart.

KRAMAR Johanna o trollungen